Какво представляват естествените пожари

Горските пожари са едно от най-опасните природни бедствия на планетата. По време на тяхното време голям брой живи същества умират. Често села или малки населени места пламват.

Естествените пожари подлежат на строга класификация. За всеки тип горене и разпределение има собствени термини и понятия. Това улеснява дефинирането на противопожарните задачи. За борба със стихията участват не само сухопътни сили, но и специални хеликоптери и самолети. Често се викат доброволци за гасене на пожара, както и военнослужещи от районните части.

Повече за професионалното извозване на отпадъци след пожар, четете в този ред.

Естествени пожари

Природните пожари са горски и селскостопански, а те от своя страна имат редица подраздели. По право самите пожари са основната причина за горските огньове. Сухата трева гори бързо, но скоростта на такъв пожар зависи от вятъра. За гасене се използва обратен огън, който контролирано унищожава мъртва дървесина и оставя неконтролиран огън, без гориво.

Видове естествени пожари

Горските пожари се делят на пасища, треви и корени. Разпределението им зависи от скоростта и посоката на вятъра, терена и метеорологичните условия. По време на пожар често горят само стволове на дървета, но при слаб вятър огънят може да се премести по-ниско и в този случай всяко дърво ще изгори напълно. По-високите иглолистни опити са предимно иглолистни гори.

Те са естествени пожари

Природните пожари често са причинени от човешки фактор. Изхвърлянето на огън или изгасена цигара, без огън може да доведе до пожар. В този случай гори пласт от постеля или торфен слой на горската почва. Подземните пожари са опасни, защото унищожават напълно кореновата система на дърветата. Те се разпространяват много бавно, до няколко метра на ден. Областта на изгаряне често е кръгла или овална. В центъра на огъня са изгорели дървета. Гасенето на такъв пожар се усложнява от липсата на видим източник на огън, както и способността на торфа да пропуска вода в по-дълбоките слоеве на почвата, оставайки я суха. Хората и оборудването могат да попаднат в опожарени райони.

Най-малкият тип е най-често срещаният тип горски пожар. По време на това се изгарят треви, отпадъци и долната страна на стволовете на дърветата. Има доста висока скорост на разпространение – около 5 метра в минута. Горският пожар в някои райони може или да стигне до короните на дърветата, или да проникне в почвата. По време на горенето над огнището се образува „стълб от топлина“. Топлият въздух се издига, вдига горящи въглища и листа, които след достигане на зони, които все още не са били изложени на огън.

В заключение:

Природните пожари са един от основните бичове на горите. Годишно в тях загиват хиляди кубични метри дървесина, унищожават се цели екологични зони. Пожарите с огромни горски площи нанасят големи щети на всяка територия. Това води до пагубни последици на милиона хектари площ.

Източник: TOVARNIPREVOZI.BG

Scroll to Top