8 начина да поддържате въздуха в къщата чист – планирайте почистване на мазета

Знаехте ли, че с едното почистване на мазета може да подобрите в пъти атмосферата на дома? Нека ви разкажем повече за това:

Дори ако човек е здрав или страда от хронична обструктивна болест, хроничен бронхит, емфизем или други белодробни заболявания, важно е да се избягват респираторни дразнители.

За целта има няколко начина да поддържате въздуха в дома чист и да планирате рутинно почистване на апартаменти и почистване на мазета.

8 начина да поддържате въздуха в къщата чист

Мерки за поддържане на чистия въздух в дома

Замяна на камините с дърва

Въпреки че са романтични и очарователни, те ще произведат частици, които могат да достигнат до белите дробове и дишането ще е затруднено. Дървесината, използвана за камини, отделя сажди и въглерод, а вдишването им може да влоши някои, вече съществуващи белодробни заболявания.

Избягване на цигарен дим

Пушенето е причина за приблизително 85% от случаите на ХОББ. Тези, които вече са диагностицирани с белодробни заболявания, трябва да избягват дори пасивното пушене, защото в тази ситуация белодробните заболявания ще прогресират бързо. Не е тайна, че отказването от този навик е много трудно. Затова при необходимост се търси специализирана помощ.

Премахване на акари

Праховите акари влизат в матраците и спалното бельо. Те са отключващ фактор за астма и влошават състоянието на болните от белодробни заболявания.

Ето, защо нивото им в едно жилище трябва да е минимално. Специалистите препоръчват използването на специални матраци и възглавници. Спалното бельо трябва да се пере с гореща вода (над 90 градуса по Целзий) поне веднъж седмично.

Използване на продукти без аромати

Почистващите продукти със силна миризма, използвани за премахване на прах и алергени, могат да дразнят белите дробове. Дори простото присъствие в наскоро почистена къща с такива продукти може да бъде проблем, дори носенето на маска не е достатъчно. Това означава, че използването на оцет или класически сапун може да бъде по-здравословно.

Трябва да се избягват дори спрей за коса, парфюми, лепила, бои и продукти, използвани за освежаване на въздуха със силни миризми. Освен това, ако искате да освежите въздуха, стаята ще бъде проветрена и почистена, неприятните миризми няма да бъдат маскирани.

Необходимостта от филтриране на въздуха

Въздушни филтри може драстично да намалят количеството фини частици, които дразнят белите дробове. Препоръчително е вентилационната система да има такъв филтър, който постоянно да се сменя и почиства.

Затворени прозорци

Озонът и други форми на замърсяване на въздуха, като алергени във въздуха и прах, могат да засегнат белите дробове. Това може да се окаже, особено досадно по време на сезона на алергиите или ако живеете в район, предразположен към натрупване на прах. Като такъв, когато въздухът е много замърсен, прозорците ще са затворени.

Премахване на мухъл и спори

Добрите вентилационни системи в спалнята и банята могат да предотвратят появата на плесени и спори, които да предизвикат белодробни проблеми. Нивото на влажност в къщата няма да надвишава 40%. За целта може да се използва и влагоуловител.

Проверка на печката

Както при камините, печката на дърва може да създаде проблеми, ако не е напълно затворена и оборудвана с добра вентилационна система. Къщата може да остане топла и комфортна, през цялата зима, ако се отоплява с радиатори или с централно парно. Дори газовата печка може да бъде проблематична за хора със сериозни белодробни проблеми.

Източник: depo.bg

Scroll to Top