Почистване на двор за есенна подготовка на лятната вила

Краят на летния сезон е горещо време за обитателите на вили и градинарите. Не е достатъчно обаче просто да приберете отглежданата реколта. Необходимо е да се извърши подходяща подготовка на вилата за зимата. Трябва да се обработва почвата, да се грижите за дърветата и храстите, да се засадят някои растения. Експертите на izvozvane.com ще ви кажат как да го направите правилно.

Почистване на двор за есенна подготовка на лятната вила

За да бъде следващият летен сезон богат на реколта и цветните лехи да бъдат украсени с ярки ароматни цветя, трябва да работите усилено. Цялата трудност при подготовката на лятна резиденция за зимата се крие в променливостта на метеорологичните условия. Сутринта слънчево, вечерта вали, а през нощта температурата пада до почти 0 °C. Следователно основната задача на летния жител е да започне подготвителната работа възможно най-рано (в края на август, началото на септември).

Цялата работа, извършена през есента на обекта, може да бъде разделена на няколко големи групи:

Градина: бране на зеленчуци, копаене на почвата, засаждане на „зимуващи“ растения.

Градинарство: бране на плодове, резитба на плододаващи дървета, храсти, торене, третиране срещу вредители.

Цветна градина: събиране на цъфтящи растения, обработка на земята, засаждане на нови цветя.

Прибиране на реколтата

Може би най-приятната дейност във вашия двор е прибирането на реколтата. Необходимо е напълно да се освободи почвата от засадените зеленчуци, а дърветата от плодовете. За да запазите колекцията до дълбока зима и пролет, трябва да спазвате следните правила:

Берете чушките и доматите още зелени. Те постепенно ще узреят сами. Перфорираните кутии са чудесни за съхранение. Поставете реколтата в 1-2 слоя и я сортирайте периодично. Съхранява се перфектно, както на хладно място (на балкона, в коридора), така и у дома.

Съхранявайте картофите, морковите, цвеклото в подземно, мазе или друго студено място. Зеленчуците трябва да бъдат добре изсушени, преди да бъдат опаковани в кутии, за да се намали вероятността от гниене.

Отстранете от дърветата тези плодове, които все още са здраво прикрепени към клоните. По този начин те ще се съхраняват няколко месеца. В същото време ябълките / крушите не трябва да съдържат следи от разваляне. Тук, имайте предвид, че прибирането е възможно само след като плодовете са изсъхнали добре от сутрешната роса. По-добре е да ги съхранявате в кутии, на дъното на които е поставена хартия или вестник. Може да увиете всяка ябълка в хартия.

Нарежете зелето преди първата слана. Това важи и за броколите, и за карфиола, и за късното бяло зеле. Първите можем да съхраните само във фризера, като предварително сте разглобили вилиците на съцветия. Но бялото зеле може да се насладите през зимата. По-добре е да го поставите на хладно място. От време на време трябва да премахвате външните листа, които започват да гният.

Подготовка на почвата

Подготовката на земята през есента на вилата е да я изкопаете. Преди това премахваме всички плевели от леглата, остатъците от върховете от засадени зеленчуци и др. Веднага, след прибиране на реколтата разхлабете горния слой на земята. Достатъчно е да се уловят само 3-5 см почва. Това се прави с цел отстраняване на почвената кора. След една седмица семената на плевелите ще се излюпят, върху пресен слой. Колкото повече поникне, толкова по-малко ще бъдат, през пролетта на нови легла.

Основната цел на копаенето на градина е да напълни почвата с кислород, да намали инфекцията от микроорганизми и също така да унищожи корените на плевелите. Трябва да копаете до дълбочината на плодородния слой. По правило това е около един щик лопата в дълбочина. Повдигайки лопатата със земята, обърнете бучката, така че долният слой да е отгоре. Няма нужда да го разбивате. След снежен зимен подслон, до пролетта ще се превърне в ронлива трохичка.

За предпочитане е да започнете подготовката на земята, преди замръзване. Така, че покълналите плевели да умрат възможно най-скоро. Докато копаете, нанесете тор, върху почвата. Може да бъде тор, пепел, торф.

След приключване на работата не забравяйте да почистите инструмента. Може да се нуждаете от крем  или мокри кърпички. Подсушете почистените тела, намажете с машинно масло, увийте в хартия и съхранявайте на сухо място. Тук, както и след всеки изброен случай не забравяйте за рутинното, както и за сезонното почистване на двор.

Работа с дървета

Трябва да се започне, след като листата падне, но все още няма силни студове. За целта отрязваме изсъхнали и механично повредени клони. След това внимателно обработваме разфасовките с градинска смола, изсушаващо масло или меден сулфат.

Обърнете внимание на клоните и ствола на дърветата. Ако имат лишеи и мъхове, отстранете ги със скрепер или шпатула. Работете внимателно, за да не повредите здравата кора. Питате се, защо се прави това? Така различни вредители да не зимуват върху мъхове и лишеи. Почистеният ствол е по-добре да варосвате. Така защитавате дървото от буболечки.

Почвата при ствола на дървото се изкопава. Уловени на повърхността на ларвите на вредителите замръзват по време на първата слана. В допълнение, кислородната земя запазва топлината по-добре и следователно рискът от замръзване на кореновата система се намалява. По-добре е да изкопаете почвата с вила. Накрая, поливате обилно зоната, около ствола и прилагате тор, но правите това в топъл ден, когато не се очаква замръзване.

Подготовката на двора за зимата през есента е трудна и отговорна задача. Реколтата през следващата година зависи от това, колко внимателно обработвате почвата, грижите се за дърветата и разбира се организирате почистване на двор.

Източник: https://www.izvozvane.com/pochistva-dvorove.

Scroll to Top