30 факта за GPS навигация за кола, които всеки трябва да знае

Може да изследвате света и да наблюдавате любимите си хора по целия свят. Това става, чрез приложения за споделяне на местоположение и други.

Знаете ли, обаче тези фактите за gps?

Може да използвате GPS навигация за кола всеки ден, но колко всъщност знаете за него?

По-долу ви представяме 30 невероятни факта за GPS, които всеки трябва да знае!

Първоначално GPS се използвал от американските военни, след като Студената война ги накарала да осъзнаят, че се нуждаят от система за глобална навигация.

GPS е вдъхновен от LORAN и навигационната система Decca, като и двете се оказват жизненоважни. Те се използват, за да помагат на кораби и самолети да навигират на голямо разстояние по време на Втората световна война.

Спутник на Съветския съюз е ключов за историята на GPS: изстрелването му през 1957 г. кара двама американски физици да идентифицират движенията на спътника в орбита, чрез неговия Доплеров ефект.

Доплеровият ефект е основен компонент на GPS. Той се отнася до промяната на честотите на сигнала от GPS спътниците, което им помага да идентифицират позицията на обекта.

Интересен факт за gps, най-ранната версия на GPS се нарича Navstar.

Оригиналният сателит Navstar е изпратен в орбита през 1978 г.

Само 9 от тези десет спътника Navstar достигат орбита при изстрелването, като другият е унищожен по време на неуспешно изстрелване.

През 1989 г. е изстрелян първият завършен GPS сателит (сателит „Блок II“) с приблизителна тогавашна цена от около 5 милиарда долара.

Най-висококачествените GPS сигнали са ограничени за военна употреба до май 2000 г.

Тридесет и един активни GPS сателита са в орбита.

GPS навигация за кола е въведен едва през 1996 г.

Австралия се е променила толкова много, откакто нейните GPS координати са актуализирани през 1994 г. Сега всички координати трябва да са коригирани с 1,8 метра за автоматизирани превозни средства.

Създадени са чифт обувки, озаглавени „Няма място като дом“, разполагат с вграден GPS. Последният може да се използва за насочване по пътя към дома, чрез щракване на петите три пъти. Това не ви ли напомня за историята на Дороти в „Магьосникът от Оз“?

Друг забавен факт в списъка с факти за gps е, в края на 90-те години на миналия век, когато BMW избра да изтегли GPS системата в своите превозни средства от Серия 5. Това се случва, защото много мъже шофьори отказват да вземат указания от вградения женски глас.

След като самолет на корейските авиолинии е свален през 1983 г., президентът Роналд Рейгън разрешил публичен достъп до тайната военна система DNSS (сега известна като GPS).

Според проучване, проведено от базирана в САЩ компания за пазарни проучвания, близо две трети от собствениците на нови автомобили, през първите 90 дни от притежанието им използвали GPS приложенията на своите смартфони за навигация (вместо бордовите системи).

„Аналоговият GPS“ е стар предшественик на GPS. Той датира от далечната 1932 г. Това се върти около карти с възможност за превъртане, показващи маршрут и дестинация, в много по-основен формат от съвременните устройства. Страниците на картата се превъртаха автоматично, докато колата се движеше и се придържа към скоростомера.

Индикаторът Plus Four Wristlet Route Indicator дойде преди гореспоменатото устройство, дебютирайки през 1927 г. Той се носел на китката и представлявал превъртащи се страници, показващи местоположенията на потребителя. Беше необходимо ръчно навиване, за да остане на върха на местоположението, но поне устройството нямало нужда от батерии.

Някои камери, способни на GPS-маркиране, автоматично ще деактивират тази функция в Китай, тъй като има закон, забраняващ картографиране/изследване без лиценз за това.

GPS включва функция, известна като селективна наличност (SA), която е предпазна мярка, въведена за предотвратяване на вражеските сили да използват цивилни GPS системи за прецизно насочване на оръжията. Това би създало умишлени грешки до 100 метра спрямо обществения GPS. Той е деактивиран от 2000 г.

Преди SA да бъде деактивиран, грешките се създават на случаен принцип чрез използването на криптографски алгоритъм. Това е създадено с начален ключ, достъпен само за оторизирани притежатели.

Ограниченията на COCOM са ограничения, наложени на GPS устройства за проследяване, за да се предотврати проследяването, след като се смята, че споменатото устройство се движи по-бързо от 1000 възела на надморска височина от 18 000 метра. Това е предназначено да спре използването на GPS с балистични ракети.

Много интересен факт за GPS е, че американските данъкоплатци финансират световната GPS услуга, която е безплатна за други страни.

За да поддържат работата на GPS услугата, данъкоплатците в САЩ харчат зашеметяващите 2 милиона долара всеки ден.

Galileo е алтернатива на GPS, създадена от ЕС и Европейската космическа агенция. Тя ще е с точност само до един метър.

Когато бъде завършен през 2019 г., Galileo ще внедри система за търсене и спасяване, която позволява сигналите за бедствие да бъдат идентифицирани на всяко място по света.

GPS устройствата/приложенията, създадени от различни марки (TomTom, Waze), включват гласове на знаменитости за по-забавна навигационна помощ. Ким Катрал, Бърт Рейнолдс, Арнолд Шварценегер, Хоумър Симпсън, Дарт Вейдър, Йода и други са на разположение, за да направят шофирането с GPS по-лично и ангажиращо.

Известен Роджър Л. Истън се смята за главния изобретател на GPS технологията, работещ с Иван А. Гетинг и Брадфорд Паркинсън. Той работил, върху него през 60-те и 70-те години. Почина на 93 години, през май 2014 г.

GPS сателитите създават „съзвездия“, съставени от между 24 и 30 различни сателита, но само четири са необходими, за да идентифицирате точно вашето местоположение на Земята.

Слънчевите бури, слънчевите изригвания и смущенията от различни глобални системи могат да повлияят на GPS сигналите. Въпреки че слънчевите изригвания се движат със скоростта на светлината, забелязано е, че прекъсват GPS приемниците до един час, след появата им.

Това са всички – 30 удивителни факта за GPS!

Както може да видите, тази услуга има богата, невероятна история, която прави сегашния й статус, удобен за потребителя и още по-впечатляващ.

Източник: bgauto.eu.

Scroll to Top