Комбинации на мебели от метал и ковано желязо – изхвърляне на стари мебели

Колко знаете за дървените легла? Намирането на информация за тях в интернет понякога е по-лесно от намирането на разписанието на влаковете. И все пак, освен дърво, в света има и други материали. Например метал.

В тази статия ще ви запознаем с някои най-често срещани комбинации мебели в съчетания метал и ковано желязо. И помнете, когато сте взели решение за изхвърляне на стари мебели, не се колебайте да потърсите фирма.

Какви материали се комбинират с мебели от метал и ковано желязо?

На първо място, с тези, които е измислила самата природа – с дърво и камък. Комбинацията от метал и дърво е по-характерна за класицизма. Комбинацията от метални и каменни детайли ни връща в древни времена, когато покритието е било умишлено грубо, но това е придавало красотата му. В допълнение, металът върви добре със стъкло. Това може да се види само като се вгледате в елегантните стъклени плотове на тънки ковани крака.

Легло от ковано желязо

И все пак, ако говорим за легла, а те са по-характерни за дърво, отколкото за стъкло. Леглата от ковано желязо могат да бъдат изработени изцяло или частично от метал. В последния случай отделни елементи (например облегалки) са изработени от дърво. Изключение прави само един детайл – ортопедичната основа. Никога не е метален. Най-зрелищните детайли са главата на леглото и облегалката му. Те винаги се виждат, така че са украсени с най-сложния модел. Леглото от ковано желязо може да бъде с една или две облегалки по желание на клиента.

Кованите мебели са подходящи не само в селска къща, но и в стилен модерен апартамент. За съжаление много хора смятат, че леглото от ковано желязо ще изглежда зле в обикновена спалня. Виновен е стереотипът за „студения и бездушен метъл“. Смята се, че спалня с метално легло изглежда бедна или твърде строга. И това е вярно само по отношение на фабричните легла, направени, чрез заваряване. Вероятно сте виждали такива в болници и други държавни учреждения. За домашни спални са проектирани напълно различни легла!

Доброто, майсторски изработено легло от ковано желязо ще преобрази интериора на вашата спалня

За добро. Първо, изглежда оригинално. Легло от ковано желязо може да бъде семантичен център на целия мебелен ансамбъл. Второ, леглото от ковано желязо е стилно нещо. За него може, дори да се каже – стило образуващо. Такива неща са необходими, ако искате да създадете не просто „красива среда“, а хармоничен красив интериор.

Легло от ковано желязо се вписва добре в много специфични дизайнерски стилове

Един от тях е, както вече казахме е класицизмът. Тук се нуждаете от легло от ковано желязо с лаконични геометрични форми – например с квадратна или правоъгълна облегалка. Леглото от ковано желязо, изработено от метал в комбинация с дърво, напълно отговаря на каноните на класиката. За хармония в интериора на спалнята си струва да добавите още няколко ковани детайла. Например огледало в метална рамка, кована лампа с необичайна форма, тоалетка с метални декорации.

Ако сте привлечени от ажурни орнаменти и сложни шарки, изберете легло от ковано желязо в модерен стил. Формите на такива мебели могат да бъдат най-прости, но в същото време извити и гладки. Флоралните мотиви са добре дошли – орнамент от катерливи стъбла, ковани цветя и листа.

Може също така да опитате да пресъздадете някой от „дворцовите“ стилове – барок или рококо. Но това е доста трудно да се направи без помощта на дизайнер.

„Дворцовите“ стилове

Те са много декоративни елементи, дрънкулки, инкрустации и позлата, сложни причудливи очертания и в същото време известна тържественост. За да придадете такъв вид на ситуацията, но да не допускате вулгарност и лош вкус, ви е необходим тънък артистичен усет.

Леглото от ковано желязо се вписва перфектно в някои области на етническия стил

С помощта на прост, но красив метален орнамент под формата на къдрици може да предадете ориенталски, а именно арабски мотиви. Кован модел, подобен на резба, вече е по-близо до стила на знойна Африка. В същото време много части от леглото (крака) са изработени от тъмно дърво, а кованите шарки са по-скоро декорация. На самото легло си струва да хвърлите покривало от големи петна или от ярка необичайна тъкан.

Има и стил, в който всяко легло от ковано желязо е подходящо – това е еклектизъм. В тази посока може да смесвате различни неща – основното е, че те имат нещо общо, макар и неуловимо. Ако искате да комбинирате легло от ковано желязо, стъклена маса и огледало в дървена рамка, няма да намерите нищо по-добро.

Леглото от ковано желязо е идеално, ако искате минимализъм в интериора

Можете да вземете някои допълнения към него, но това изобщо не е необходимо. Леглото от ковано желязо е самодостатъчно. Може да бъде семантичният център на интериора и основната му част. Легло от ковано желязо не може да бъде „адаптирано“ освен към стила хай-тек. За такава среда, обаче има специални легла, изработени от метал, но не ковани, а заварени от тръби или пръти, хромирани, с фантастични форми.

Оригиналността на леглата от ковано желязо не е единственото им предимство. Леглото от ковано желязо ще ви служи десетилетия и може да бъде наследено от вашите деца и внуци. Металът е един от най-издръжливите материали в света. Не набъбва от влага, не изсъхва от топлина, не се напуква от температурни промени. Правилно обработеният метал не корозира. И така металните мебели не натрупват прах, като по този начин спасяват собствениците от два проблема: паразити и алергии.

Източник: kostovi.bg