Най-необичайните зомби паразити

В природата има зомби паразити, които в някои случаи могат да бъдат открити и на най-неочакваните места. За много от тях, този начин на живот е единственият метод да оцелеят и да продължат расата си.

Статията ни е предоставена от екипите за пръскане на дървеници, които искат да ни запознаят малко с многообразния свят от паразити, които обитават планетата ни. И не забравяйте има толкова много от тях, които се населяват и в домовете и телата ни. Затова не чакайте утре, а вземете мерки още сега:

Стрепсистерани

В света има доста странни насекоми, едни от тях са стрепсистери. Те са летящи същества с размерите на комар, имат огромни очи и силно развити сетива. Те живеят само няколко часа. Животът на мъжките е посветен изключително на една цел – търсенето на женски, с цел популация. Тази задача обаче е доста трудна, тъй като противоположният пол няма крайници и очи. По същество това е само едно паразитно тяло, което живее в тялото на други насекоми, като мухи, пчели или богомолки. От стопанина стърчи само главата на женската, за да диша. За да намери мъжки, паразит тя изпуска специални феромони във вятъра и принуждава домакина си да чака търпеливо на удобно и достъпно място. Например на върха на дълъг лист или клон. Представете си, какво би било да стоите търпеливо с часове докато някой живеещ във вас покаже главата си откъм гърба и флиртува с вас! След няколко дни женската ще повърне куп живи ларви на следващото цвете, което ще е чудесно място за заразяване на последващи жертви.

Schistocephalus solidus – Рибни паразити

За повечето риби избягването на грабливите птици е естествена дейност и условие за оцеляването им. Пеликаните и другите ловци носят малко плячка в гърлото. Птиците са на строга диета, основната им плячка не са здрави и нормални риби, а такава, която е под влиянието на паразитни червеи. Например, пръчиците страдат от тения Schistocephalus solidus, който в крайна сметка нараства толкова голям, че прави гостоприемника пухкав и летаргичен. Дори цветът на рибата се променя, което улеснява забелязването й от високо. В крайна сметка поведението на собственика също се променя. Той започва да плува по-близо до повърхността, където попада в клюна на пернатите хищници. Червеите хранят птиците с риба, а птиците от своя страна им помагат да се разпространят в реките и езерата с помощта на изпражнения.

Гордийски червей

Този червей е известен още като конски косми. Причината е неговата мистериозна поява в коритото за коне. Той преминава, през своите паразитни ларвни стадии в органите на насекомите, особено щурците. Така възрастният непаразитен етап на съществата се провежда във водната среда. Способността на щуреца да плува не силата му, но това не е пречка за паразита. Когато червеят узрее, той тласка насекомото да търси най-близкото водно тяло и да се гмурка в него. В този момент щурецът или скакалецът вече е частично усвоен и зомбиран. Възрастен индивид на червея пълзи от скелета на гостоприемника си и отплува, за да намери половинката си. Така безпомощното насекомо се удавя. Всеки женски червей снася до 10 милиона яйца.

Кордицепс

Кордицепсът е вид гъбички, които се развиват в органите на различни насекоми. Всеки вид има свой собственик. Така в крайна сметка жертвата умира, превръщайки се в малки гъби и освобождавайки спорите си. За да се размножават по-добре, много видове поемат контрола над своите жертви малко преди гъбичките да започнат да се образуват, прониквайки възможно най-дълбоко в тялото, така спорите се разпространят възможно най-далеч. Инфекцията дори е обвързана с идеалното време на деня, за да зарази предпочитаните гостоприемници. По този начин мухата кордицепс убива плячката си призори, когато въздухът е възможно най-чист и влажен. Това насърчава покълването и въвеждането на спори в новите жертви.

Саккулина

Този ракообразен индивид всъщност е сроден на самите раци. По едно време сакулината е бъркана с гъбички. Женската започва живота си в микроскопичен етап, като плуващи скариди. Тя, обаче ще се откаже от 90% от тялото си, когато намери рака, от който се нуждае. Sacculina се прикрепя към долната страна на корема на гостоприемника и го пробива с нишковидни израстъци, които изсмукват всички сокове от него. С течение на времето сакулината отваря малък отвор за мъжкия, с когото да се чифтосва. Ако гостоприемникът е женска, тогава в него се въвежда ларвата на нов паразит. Тя ще бъде излюпена от рак и ще се храни вътре в нея, като се разпространява като собственото си дете. Дори ако собственикът е мъж, сакулината при всички случаи ще преобрази тялото и ума му, за да изпълнява женски функции.

Източник: Превента ДДДД.

 

Scroll to Top