Как да направите чисто и бързо почистване

Всеки от нас със сигурност иска да живее в чист и уютен дом. Ще ви дадем няколко прости съвета как да направите почистването правилно и бързо. Първо, преди да започнете почистването е необходимо да проверите дали са налице всички средства, необходими за почистване в къщата, в противен случай ще е необходимо да отложите тази или онази работа и да отидете до магазина, като загубите сили и време.

Не се занимавайте със себе си, ако в дома ви, освен вас, има няколко членове на домакинството, не забравяйте да ги включите в работата, разпределяйки всяко задължение и това ще ви помогне да направите правилно и бързо почистване. Ако пък сте решили да наемете фирма за почистване с изхвърляне на всякакви боклуци, то вижте за цени и услуги: http://www.izvozva.bg/цени-за-почистване-и-извозване-в-софия.

По право всички почистващи работи се правят със защитни гумени ръкавици. Тъй като много съвременни продукти могат да повредят кожата на ръцете или да причинят алергии е важно да се вземат тези и други превантивни мерки. Това ще предпази ръцете от всички негативни влияния.

Започнете всяко почистване, което е необходимо с вентилация на стаята. Само не забравяйте да реши какъв вид почистване, трябва да направите: всеки ден, което ще отнеме по-малко време. Дали това ще е седмично почистване, сезонно почистване или годишно почистване с изхвърляне на стари мебели.

Изпълнение на ежедневно почистване започва с проветрения на помещенията. Също така всеки ден е необходимо да почиствате праха във всички помещения с влажна кърпа (особено ако има деца или животни в къщата). Може да измиете подовете в стаите и да ги прахосмукирате за един ден, но в кухнята е необходимо да ги измивате ежедневно, тъй като винаги трябва да се поддържат тези части чисти.

Само при спазване на ежедневните прости правила за хигиена може да избегнете някои заболявания и алергии.

  1. Всяка сутрин, след като станете от леглото, не забравяйте да вентилирате стаята и да направите леглото, така че прахът и микробите да не се установяват през деня.
  2. С улични дрехи често внасяме микроби от външния свят, директно върху леглото. Ето, защо носенето им в дома е строго забранено, тъй като милиони микроби от улицата, могат да се настанят в него.
  3. Не забравяйте да изхвърляте боклука от къщата навреме, тъй като мухите, хлебарките са провокирани от неприятната миризма в къщата и могат да се появят почти веднага.
  4. Следете за съхранението на нещата. След почистването на мръсните неща трябва да се съхранява отделно.

Стартирането на седмичното почистване, трябва да започне с прахосмукиране на килими във всички стаи и мека мебел. След това, с влажна кърпа, избършете всички повърхности от ненарязани мебели, а ако са  полирани, тогава е необходимо да използвате специални средства, благодарение на които праховите частици се утаяват по-бавно. След това изтрийте праха от отоплителните уреди, вратите, первазите, дръжките на вратите и от стайни растения. За да завършите почистването е необходимо да изтриете пода с влажна кърпа.

Общото почистване трябва да се извършва няколко пъти в годината. Това почистване трябва да започне с почистване в шкафовете, като се вземат всички неща от рафтовете, трябва да избършете стените с влажна кърпа и да изсушите и едва след това да върнете нещата на рафтовете. Всички предмети за кожи трябва да бъдат изсушени, така че да не провокират молци. Същата процедура трябва да се извършва с всички шкафове, скрин, бюфети. Сувенирите или съдовете трябва да бъдат избърсвани с влажна кърпа, книгите трябва да се почистват от прах, одеялата и възглавниците трябва внимателно да се изтупат и да се изсушат. Килимите също се нуждаят от внимателна грижа. От тях трябва да се изкарат всички частици прах и микроби. В идеалния случай най-малко веднъж годишно трябва да се почистват килимите. След това с влажна кърпа се премахва прах от всички повърхности (батерии, врати, первази и др.) След това трябва да измият прозорците с помощта на специални инструменти, които ще помогнат да отстраните петна. Почистването завършва с забърсване на подове с влажна кърпа.

Планирайте всички дейности за почистване на къщата предварително. Следвайте тези прости правила и спестете време и усилия, като почистите правилно и бързо. Най-добре това ще стане с фирма по почистване на тавани и мазета.

 

Scroll to Top