Кой изобретил първия часовник

Първите часове бяха … звездни. Според наблюдения на движението на Луната и Слънцето в Месопотамия и Египет имало система за броене по шестдесетичната скала. Това се случило около 4000 година пр. Хр…

Малко по-късно същата система независимо възникнали в Мезоамерика – културни региони на Северна и Южна Америка, простиращи се от центъра на модерен Мексико до Белиз, Гватемала, Ел Салвадор, Никарагуа и Северна Коста Рика.

Всички тези древни часовници, в който „стрелките“ са отразявали слънчевите лъчи или сянка, сега се наричат часовници. Някои учени се позовават на каменните структури от слънце – кръгове от типа на „Стоунхендж“, намиращи се в различни части на света.

Кой е изобретателят на слънчевия часовник?

Кой измислил пясъчният часовник?

Кой е измислил механичния часовник?

Кога са измислени часовниците?

Кой е измислил електронния часовник?

Кой е изобретателят на слънчевия часовник?

Изобретателите на слънчевия часовник се наричат ​​египтяни и interregiers, или Mesopotamians. Въпреки това, за първи път мисълта разделя годината на 12 месеца, деня и през нощта – 12 часа, в час – 60 минути, в минута – 60 секунди – все още в Месопотамия, или Месопотамия, Вавилония царство.

Това се прави от вавилонските свещеници, използвайки слънчев часовник. Отначало техният инструмент бил най-простият часовник с плоско набиране и централен ствол, който хвърлял сянка. Но през годината слънцето заставало и се издигало по различни начини и часовникът започнал да „лъже“.

Древният часовник е усъвършенстван от свещеника Берос. Дисплеят на часовника, който направил под формата на купа, точно повтаряйки видимата форма на небето. В края на игровия прът Берос фиксира топката, чиято сянка измерва часовника. Пътят на слънцето в небето точно отразени в купата и по краищата на нея така хитро направен за маркиране, че по всяко време на годината, да отчита точно време. Само един недостатък имал: часовникът бил безполезен при облачно време и през нощта.

Часовникът на Бероса е служил в продължение на много векове. Използват Цицерон, намерени са на руините на Помпей.

Кой измислил пясъчният часовник?

Произходът на пясъчния часовник все още не е ясен. Той бил предшестван от водния часовник – клепсидра и огнения часовник. Пясъкът, според Американския институт (Ню Йорк), бил изобретен в Александрия през 150 г. пр. Хр.

След това тяхната пътека в историята изчезва и се появява още в ранното Средновековие. Първото споменаване на часовника в този момент е свързано с монах, който служил в Катедралата в Шартр (Франция), използвайки пясъчен хронометър.

Честотните референции на часовниците започват приблизително с XIV век. Повечето от тях са за използване на часовници на кораби, където е просто невъзможно да се използва вода или огън като измервателни уреди. Движението на кораба не се отразява на движението на пясъка между двата кораба не се отразява и промяна в температурата, тъй като пясъчният часовник на моряците в бутилка – показвал по-точно времето, в каквито и да било условия.

Има много модели на пясъчен часовник – огромни и малки, които служат за различни бизнес нужди.

Употребата на пясъчния часовник намаляла след 1500 г., когато механичните часовници започнали да се използват активно.

Кой е измислил механичния часовник?

Информацията по този въпрос е противоречива. Но повечето учени са а вярват, че първият механичен часовник е създаден през 725 г. сл. Хр. Китайските майстори Лянг Линзан и Йи Син, които живели в царуването на династията Тан.

През това време до XV век часовникът станал толкова малък и се използвал не само в кули, но и в домове, за носене в джоба и дори на ръката.

Кога са измислени часовниците?

Няма точни данни за изобретението. Някои източници наричат ​​1504 и жителя на Нюрнберг Питър Хенлийн. Други приписват появата на ръчен часовник на Блез Паскал, който изравнява джобния часовник на китката с тънко въже.

Техният външен вид се отнася и до 1571 г., когато Граф Лестър представил на кралица Елизабет I часовник гривна. От тогава, ръчният часовник стана Дамски аксесоари.

Има още една дата – 1790 година. Смята се, че точно тогава швейцарската фирма „Жакке Дроз и Лешот“ издаде първия часовник.

Кой е измислил електронния часовник?

Изглежда, че всичко, свързано с часовника, по някакъв загадъчен начин, не е скрито нито от времето, нито от историята. Това важи и за електронните часовници, за изобретенията, на които има няколко кандидати.

Най-вероятно изглежда „българската версия“. През 1944 г. българският Петър Димитров Петров заминава за обучение в Германия, а през 1951 г. в Торонто. Талантливият инженер става член на програмата на НАСА, както и през 1969 г., като използват знанията си за космически технологии, създава и първия електронен часовник „Пулсар“.

Часовници произвежда Хамилтън Watch Company и да гледате авторитетен експерт Г. Фрийд ги нарича появата на „най-значимите за времето, когато в 1675 изобрети коса часовник пролетта.“

Разгледайте и моделите мъжки часовници тук: https://timer.bg/mens-watches.

 

 

Scroll to Top