Устройство и обслужване на автомобила

Автомобилът, без който не може ежедневието ни – работа, домакинстване и пазаруване, водене на децата на детска градина и училище, всичко това, както и почивките организирани най-добре с личния транспорт.

Независимо дали сте мъж или жена, ако сте водач на лек автомобил е добре да сте информирани около устройството и обслужването на МПС-то си.

Ето и най-съществените части, които има всеки автомобил:

Двигател – служи да превърне определен вид енергия в механична работа, необходима за движението на автомобила. Поставя се най-често отпред, но може да бъде разположена и в задната част. Вижте и как да поръчате нов акумулатор от този магазин: Мултимедия двоен дин за Ford.

Силово предаване – трансмисия – предава въртящият момент (двигателна сила) от двигателя към движещите колела. Състои се от съединител, предавателна кутия, карданно предаване, главно предаване, полуоси и диференциал. При някои конструкции автомобили карданното предаване липсва – при двигател, разположен отпред с предни двигателни колела, при заден двигател със задни двигателни колела.

Ходова част – носи всички части на автомобила и го придвижва. Включва: рама, преден и заден мост, окачване, колела и гуми.

Органи за управление – състоят се от кормилна и спирачна уредба, чрез които автомобилът се направлява при движение и съответно се намалява скоростта му, спира се или задържа на едно място.

Електрическа уредба – към нея се числят всички части, действието на които е свързано с електрически ток (осветление, звукови и светлинни сигнали и пр.) Запалителната уредба на бензинов двигател също работи с електричен ток, но за по-голяма яснота я отнасяме към двигателя.

Каросерия – дава завършен вид на автомобила и му позволява да изпълни своето предназначение. В нея се разполагат пътниците, товарът или специални устройства.

Време е да намерите своя автомобил или своето хоби!

А щом вече знаете за устройствата на автомобила, научете повече и за видове автомобили от тук: http://blogoman.com/2017/04/24/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8.

Scroll to Top