4 съвета за екологична кухня

Направете по-зелен подхода към вашия дом и начин на живот с тези топ съвети за екологичен кухня.

Организирайте рационално изхвърляне на мебели в София с фирма.

Направете „зелено“ почистване

Вместо избърсване на фурна и кухненски уреди с химически препарати, почиствайте по зелен начин и с естествено решение.

Много домакински продукти, които можете да намерите в килера си, могат да помогнат да се отървете от упоритите мазнини и хранителни петна.

Сместа от сода за хляб и топла вода може да служи за почистване ефективно на котлони, докато неразреден оцет може да помогне за почистване на лепкави кухненски шкафове.

Комбинацията от течен препарат за миене на растителна основа, сода за хляб и лимон може да се използва както за почистване на всякакви цели, така и да избършете пейка и други повърхности.

План за хранене в аванс

Намалете количеството на хранителните отпадъци в кухнята от самото начало с покупките. З целта това, което трябва да направите с вашата храна е предварително планиране, което също означава само едно пътуване до супермаркета!

Напишете храната, с която трябва да се запасите за здравословно хранене и след това отидете до магазин, за закупуване на плодове, зеленчуци, мляко и други консумативи за бита в насипно състояние.

Многократна употреба на пазарски чанти

Не забравяйте да вземете със себе си торби за многократна употреба, пазарски чанти, или дори найлонови торби, които струват по-скъпо, но служат за многократна цел.

Когато се отправите към супермаркета, помислете само за депата, които ежедневно биват заливани с десетки, хиляди найлонови торбички. Казват, че повече от 10 милиона нови торбички се използват всеки ден, с 3,76 милиарда от тези торбички може да стане цяло сметището само за година време. Помислете рационално – искате ли Планетата ни да загине?!

Тези торбички убиват хиляди морски живот всяка година, морски птици и други животни, с изхвърлените тонове боклук на брега. Те могат също така да продължат този вреден цикъл, като найлонови торбички се разграждат за период от 20 до 1000 години.

Намаляване размера на найлоновите торбички може да стане само с едно действие – избора на чанта за многократна употреба.

Повторната употреба на празни буркани и контейнери

Вашите празни буркани от сладко не винаги трябва да намерят своето място в долната част на вашия списък с рециклиране. Можете да изплакнете и почистете, а след това да им дадете нов живот!

Добавете низ от панделка около буркан, може да му намери ново приложение, като например да се ползва за ваза за новите пролетни цъфтеж, за мини терариуми, за свещник вътре за удобни контейнери за съхранение на дребни елементи, свързани с вашите занаяти и канцеларски материали и пр. Вижте и как става изхвърляне на отпадъци до сметища.

Scroll to Top