Тайните в избора и поставянето на подова настилка

Красива настилка е в състояние да даде на своя собственик усещане за истински комфорт, уют и топлина.

Поради това е важно да се избере правилната подова настилка. Този проблем – не е лесна задача, тъй като обхвата на покрития е огромен. Той е различен, както по стойност, така и по качество.

Богат избор от модели и цветове, разнообразие от материали и производствени техники: как да не се обърквате и да избере най-добрите? Прочетете повече и погледнете за всичко!

Подовите твърди настилки са теракота, паркет, ламинат, линолеум (балатум), дюшаме и други. Всяка от тях обаче, колкото и красива да е, често изисква допълнително покритие. Мъките подов настилки най-често са мокети и килими.

Сред основните им предимства са:

добра шумо и топло изолация;

облекчаване на подреждане;

мекота и еластичност;

пожарна безопасност;

оригинален дизайн;

разумна цена;

трайност;

лесна поддръжка;

ниска пропускливост на влага.

Недостатъците на килимите са:

Лесно губи първоначалния си цвят, когато слънчевата светлина попада върху му;

Може да предизвика алергии.

Има много видове килими, които се различават едни от други предимно в технологията на производство. Технология на производството на тъкани килими, е, че основата разполага със специални нишки от плат. Понякога се нарича „естествена основа.“ Сред сортовете килими юта най-скъпият.

Иглонабит мокет – най-трайни. Той се произвежда чрез специален влакнест субстрат, който създава силна, хомогенна структура.

Принципът на производство на тъфтинг килим е много прост – стотици игли преминават през лигавицата на тъкани, като по този начин се образува предварително определена височина.

Голямо предимство на килими и мокети се изразява в това, че дори твърдата подова настилка да не съвпада изцяло с интериора, мекото покритие за под може да направи финалния щрих. Освен това килимите се избират, за да създават допълнителна топлина и мекота за ходилата, а и когато омръзнат лесно могат да се заменят с нови или да се преместят в друга зона на помещението.

Scroll to Top