Как възрастен човек да подобри качеството на съня

Безсънието може да доведе до влошаване на различни заболявания. Ето защо, по-здравословният сън е важен за всички, но най-вече в нужда за възрастни хора.

Един нормален човек се нуждае от почивка от 7 до 9 часа сън на нощ. Много по-възрастните хора се чувстват добре и не страдат от някакво заболяване, когато имат това време. Когато сънят е недостатъчен или нарушен поради някакви външни фактори, човек започва да мисли за това какви могат да са причините.

Много пъти неудобното легло, матрак или възглавница могат да лежат в основата на нарушения в съня – събуждане, чувство на умора. Време е да се направи нещо. Изборът на ортопедични матраци и възглавница, значително намалява риска от развитие на болести и влошаване на съществуващи такива.

Тайните за подобряване на съня:

За нарушения на съня и дори развиване на хронично безсъние, не е единствено решение само това да прибегнем до хапчета за сън. Такива дори не се препоръчват. Преди да вземете хапчета за сън е необходимо да се консултирате с лекар.

За разлика от това обаче смяна на матрак и възглавница може да е добра алтернатива значително да допринесе подобряване на нощната почивка.

Какво ще помогне за подобряване на съня? Експертите препоръчват още:

Засвивайте и се събуждайте в определено време;

Използвате леглото точно както е предписано;

Не спи през деня;

не да се зареди преди лягане;

премахне от диетата на чай, кафе, алкохол.

Обърнете специално внимание на атмосферата на спалнята. Не трябва да има спокойствие. Дори тиктакането на часовника не трябва да ви безпокои. Преди да си легнете, проветрете помещението. Ако не можете да заспите в рамките на 20 минути, то е по-добре четете или слушате релаксираща музика. След това, опитайте да си легне отново.

Scroll to Top