Топ съвети за родители на ученици

Независимо дали е старта на учебната година или старт в новия втори срок, грижите по ученика са непрестанни. За да не прегреете за това, какво да вземете и с какво да обновите учебния арсенал на учениците си, ето и някои полезни и практични съвети, които могат да са от полза, както за начинаещия родител на първолак, така и за родителите на по-големи ученици:

Ученически принадлежности – раница, найлонови обложки за подвързии, тетрадки, джобове, несесери, химикалки, моливници и всичко останало, необходимо за ученика и нормалното протичане на учебния процес трябва да е налично. Помнете, че децата често губят вещите си. Ако е възможно поне в първите години от тръгване на училище надпишете всичките им вещи от учебни помагала, до дрехи, обувки, раница, несесер. Добре е някъде на видно място да поставите и ваш мобилен телефон за връзка. Ако се наложи да знаят как да ви открият. Освен това е важно да знаете, че децата прекарват много време в училище и с тях трябва да има всички необходими тоалетни принадлежности, в това число пакет мокри кърпи и пакет сухи кърпи. Приучете децата от малки да си мият ръцете винаги, преди да се хранят и винаги след посещение на тоалетната.

Дрехи за ученици – преди да се втурнете по молове или да поръчвате от онлайн магазини детски дрехи, то проверете дали в училището не е наложена униформа, която да е задължителна за всички.

Обувки за ученика – правило номер 1 в избора на дрехи, както и на обувки е те да са удобни и по мярка. Не вземайте един номер по-големи с тенденция качетата им да пораснат, нито номер по-малки, за да не нарушат правилното развитие на детето. За малките деца не е добра идея обувките им да са с връзки, но дори на такъв модел да се спрете, то преценете, доколкото е пъргаво детето ви и дали само ще се справи ако се наложи.

Храната на ученика – не пренебрегвайте храната за ученика. Той се нуждае от нея, също толкова, колкото от ученическите пособия. Тя ще му даде сили и енергия, за да е по-съсредоточен. Подгответе за целта кутия за храна, в която вечер да поставяте сандвичи и плодове.

Режимът на ученика – факт е, че децата в наши дни са свикнали късно да лягат, а сутрин ставането за училище да е истински кошмар за родителя. За да си помогнете взаимно, осигурете среда и вечерно лягане в 22:00 часа. Приучете хлапетата сами да лягат без много хленч и стократното „хайде“ в леглото. Още по-добре ще е ако в стаята за сън на  ученика няма никакви електронна техника – компютри, телевизор, телефони. Децата трудно устояват на изкушението. Не предлагайте и сладки храни, силни чайове или шоколад на децата преди сън.

Scroll to Top